2012. december 13., csütörtök

Füvesítés gyepszőnyeggel


Füvesítés

Gyepszőnyegterítés előnye, hogy szinte rögtön kész, persze 2-3 hetet intenzívebben kell öntöznünk. Ezalatt amíg gyökeresedik, óvatosan kell még használnunk, mert a sok víztől süppedősebb a talajunk. Hőmérséklettől függően 2-3 hét alatt erős gyökeret növeszt és az öntözést visszavehetjük a normális napi öntözésre. Mikor gyepszőnyeggel füvesítünk 1-1,5 éves kész gyepet kapunk rövid idő alatt. Hátránya, hogy jóval drágább a fűmagos telepítésnél, de kisebb területeket, legalább a ház körüli területeket érdemes ezzel füvesítenünk, hogy ne keljen hónapokat várnunk a használatra. A gyakoribb használat alól kieső részeket ettől még füvesíthetjük fűmaggal, mert ott esetleg több időnk van kivárni a magos gyep megerősödését.





Gyepszőnyegterítés

Alaposan tömörítsük az előkészített talajt, erre egy kerti henger tökéletesen megfelelő. A sokszori hengerezéstől alkalmassá válik a területünk a gyepszőnyegezésre. Ezt kora tavasztól késő őszig bármikor csinálhatjuk, ha az időjárás engedi. Mikor nagyon meleg van fokozottan ügyelnünk kell a szőnyegekre, hogy nehogy befülledjenek vagy, ha már kiterítettük, nehogy kiszáradjanak. Ha nem figyelünk, hamar tönkremehet a kánikulában, de ha ügyesek vagyunk, minden gond nélkül gyepszőnyegezhetünk.


Gyepszőnyeg ápolása
Azt írtuk már, hogy 2-3 hét, amíg a gyepünk le nem gyökeresedett, addig nagyon figyelnünk kell az öntözésre. Igazából az öntözésen kívül, ezalatt a pár hét alatt más dolgunk nincs. Utána jöhet az első vágás, amit egy jó fűnyíróval és annak éles késével tudunk elvégezni, ne túl alacsonyra állítva, mert azzal kárt tehetünk a frissen telepített gyepszőnyegben. Mikor már jól legyökeresedett, megerősödött, elkezdhetjük a gyep tápanyag-utánpótlását, amit évente párszor megismételhetünk. Figyeljünk arra, hogy szárazon vágjuk le a füvet és ne hagyjuk túl nagyra megnőni. Ezekben az ápolási munkákban segítséget nyújtunk, hogy a telepített fű és kert hosszútávon is jól működhessen. A kialakított kerteknél törekszünk könnyű ápolhatóságra és a szép, harmonikus kialakításra is.

2012-12-13